Az illetékszabályok 2014. évi főbb változásai

Január 1-jétől számos ponton módosult az Illetéktörvény. A legjelentősebb változásnak a házastársak közötti vagyonmozgásokhoz kapcsolódó módosításokat nevezhetjük.

Illetékmentes lett ugyanis a házastársak közötti ingyenes és visszterhes vagyonátruházás, valamint a házastársi vagyonközösség megszüntetéséhez kapcsolódó ingyenes vagy visszterhes ügylet. Sőt, ezentúl a házastársak közötti ajándékozást már be sem kell jelenteni az adóhatóság felé. Fontos kiemelni, hogy ezek az új mentességi szabályok az élettársi kapcsolatra nem alkalmazhatóak.

Jelentős kedvezményként értékelhető, hogy a magánszemély vagyonszerzők az első lakástulajdonuk megszerzése esetén értékhatártól és életkoruktól függetlenül kérhetik, hogy a NAV számukra 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezzen az illetékfizetési kötelezettség teljesítése során. Pozitívan változnak a lakóház építésére alkalmas telektulajdon megszerzéséhez kapcsolódó kedvezmény szabályai is. 2014-től ugyanis már abban az esetben is törölni kell a 4 évre felfüggesztett illetéket, ha a lakóház felépítését bizonyító használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány nem az adózó, hanem a tulajdonostárs, vagy az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog jogosítottja (pl. a haszonélvező) nevére szól.

A követelések elengedése körében két új ajándékozási illeték alóli mentesség lép életbe. Ezáltal illetékmentes az osztalékra vonatkozó követelés elengedése, továbbá a csődegyezség keretében, valamint a felszámolási eljárásban történő követelés elengedés, feltéve, hogy nem a tag a követelés jogosultja – tájékoztatott Jegyinák Attila sajtófelelős.

Változik a regisztrációs számmal rendelkező személy termőföldszerzéséhez kapcsolódó illetékmentességi szabály is. Ennél a kedvezménynél az illetékmentesség feltétele, hogy vagyonszerző a birtokbaadástól számított 5 éven keresztül a megszerzett termőföldet nem idegeníti el, nem terheli meg, illetve azt saját maga műveli. A módosítás szerint ezek a feltételek a birtokbaadástól, de legkésőbb az illetékkötelezettség keletkezését követő 12. hónap utolsó napjától megkezdődnek.

Szigorítás történt a térítésmentes eszközátruházáshoz kapcsolódó illetékkedvezmény, valamint a kedvezményezett átalakulás, kedvezményezett eszközátruházás, kedvezményezett részesedéscsere, illetve a kapcsolt vállalkozásokra irányadó visszterhes vagyonátruházási illetékmentesség feltételeiben. Eszerint e kedvezmények nem alkalmazhatóak, ha a vagyonszerzőt olyan államban jegyezték be, vagy üzletvezetésének helye olyan államban található, amelyben a társasági adó mértéke nem éri el a 10 százalékot vagy a részesedések értékesítéséből származó jövedelmet nem terheli a társasági adónak megfelelő, legalább 10 százalékos mértékű adó. A vagyonszerzőnek ezentúl nyilatkozatot kell arról, hogy a fenti feltételek rá vonatkozóan nem állnak fenn.

Forrás: OrosCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux