Edvin Martonnal hegedül az orosházi lány

Komjáti Lilla az orosházi művészeti iskolában kezdett hegedülni, ma a pécsi egyetem hallgatója, és számos külföldi koncerten is megmutatta tehetségét.

Kína, és számos európai város után a tervek szerint most Mexikóban fog hegedülni Komjáti Lilla, aki Edvin Marton hegedűművésszel turnézik, valamint a Megasztárban ismerté vált Hien új albumán is hallhatjuk zenélni. A huszonkét éves orosházi lányt pályájáról, eddigi sikereiről és jövőbeni terveiről kérdeztük.

Hogy indult a zenei tanulmányod, és miért a hegedűt választottad?

– Az unokabátyám hegedűművész, és gyerekként sokszor hallottam játszani. Már akkor nagyon megtetszett a hegedű. Amikor iskolás lettem beiratkoztam az orosházi Liszt Ferenc Zeneiskolába, vándortanszakra. Ott a második héten ismerkedtem meg a hegedűvel, és úgy döntöttem, hogy ez lesz az igazi. Hat éven keresztül tanultam a zeneiskolában Felföldiné Tóth Erikánál. Középiskolai tanulmányaimat Pesten, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában végeztem, közben tagja voltam a Zuglói Filharmóniának négy éven keresztül. Ott szereztem olyan zenekari gyakorlatot, amivel még most is tudok érvényesülni. Edvin Martonnal is ott játszottam együtt először. Felsőfokú tanulmányaimat 2011-ben kezdtem a Pécsi Tudományegyetem, ahol azóta is klasszikus előadóművésznek tanulok.

Komjáti Lilla (balról a második) Edvin Martonnal is hegedült
Komjáti Lilla (balról a második) Edvin Martonnal is hegedült
Több turnén is részt vettél már. Kikkel és merre jártál?

– A Budapest Strauss Szimfónikus Zenekarral két turnét csináltunk egyszerre Franciaországban. Az egyik könnyebb zenei vonalú produkció volt, sokszor francia sztárokkal közösen léptünk színpadra, és általában ezeken a koncerteken hatezres közönség előtt játszottunk. A másik, ezzel párhuzamos turné Strauss-darabokon alapult, főként keringők szerepeltek műsoron, amelyek balett előadással egészült ki. Legalább öt alkalommal mentünk öthetes francia turnéra. Ezt követően Edvin Martonnal indultam európai turnéra, majd a télen Kínában játszottunk két héten keresztül. A tervek szerint hamarosan Mexikóban, majd ismét Kínában fogunk koncertezni. Nemrég kezdtem Hiennel is együttdolgozni, a stúdiófelvételt már elkészítettük, hamarosan pedig klipet forgatunk. Ő most más stílust szeretne kipróbálni, egy könnyedebb vonósnégyessel képzeli el a közös munkát. Egyik barátom hangszereli az új zenéit, így kaptam a lehetőséget, hogy részt vegyek a produkcióban.

Az iskolát hogy tudod összehangolni a koncertekkel? Hogy fér meg egymás mellett a klasszikus és a könnyűzene?

– Szerencsére nagyon pozitív a légkör az egyetemen, mindenben segítenek, és a turnékat is meg lehet oldani. A tanáraim is fantasztikus művészek, akiktől rengeteget lehet tanulni. Igaz alapvetően klasszikus zenével foglalkozom az egyetemen, ezért sokan elfogultak a komolyzene iránt. Számomra az igényes zene a fontos, függetlenül attól, hogy melyik műfajba soroljuk. Nekem tetszik a klasszikus és a könnyűzene ötvözése, amit Edvin Marton képvisel, és Hien új dalait is szeretem.

Mit tartasz eddigi legnagyobb sikerednek?

– Valójában a turnékat is nagyon élvezem, és a közönségtől folyamatos a visszajelzés. Volt egy Ifjú Tehetségek elnevezésű koncert Pesten, ahol a Zuglói Filharmónia kísért. Ők már profik, rangsorolva országosan a harmadik-negyedik zenekarnak számítanak. Az a koncert nagyon jó volt, nagydolognak éreztem, és valóban kihívást jelentett.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– Elsősorban szeretnék lediplomázni, majd művészi és tanári diplomát szerezni, később pedig doktorit is, de ez már a távlati tervek között szerepel. Próbálok egy kicsit visszatérni a komolyzenéhez. Szeretek zenekarban és szólóban is játszani, de valójában úszok az árral, és próbálok élni a lehetőségekkel. Mondhatnám, hogy szinte mindegy mit csinálok, csak igényes zene legyen, és hegedülhessek.

Forrás: OrosCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux