Felavatták az üveg körtefát, Orosháza főterén új jelkép született.

Átadták az Orosháza újratelepítése elnevezésű üvegplasztikát a főtéren. Több ezer ember volt kíváncsi az ünnepi pillanatra.

Az egész Európában egyedülálló méretekkel rendelkező üvegplasztika Kovács Júlia, Ferenczy Noémi-díjas üvegművész és férje, Szilágyi András, Pro Arte Vitraria-díjas üvegművész közös alkotása. A tér a mostani szoborral lesz teljes, amit augusztus 17-én este adtak át.

Új városi szimbólum született

Több ezer ember volt kíváncsi az első pillanatra. Miután a színpadon befejezte koncertjét a Ghymes zenekar, mindenki a főtér közepére tódult. Elsőként Gombkötő Fanni és Szabó Annamária, a Piruett Színjátszó Stúdió növendékei olvasták fel Károlyi Fülöp Béla A bölcs körtefa című meséjét, ami alatt a Harangos Néptáncegyüttes tagjai táncoltak.

A műsort követően avatóbeszédében dr. Dancsó József polgármester kiemelte, hogy az üveg körtefával új városi szimbólum született.

Üvegkörtefa avatás a főtéren (fotó: Kecskeméti Krisztina)
dr. Dancsó József polgármester avatóbeszéde a körtefa tövében (fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A legenda szerint a pusztán nem volt más csak egy terebélyes, élettel dús vadkörtefa, amely messzire ellátszott, s mutatta, kikövetelte azt, hogy az ideérkezők valódi otthonra is leljenek. De természetesen a valódi otthon megteremtéséhez kemény, olykor keserves földművelő, állattenyésztő, iparos munkára volt szükség. Talán ez az evangélikus ethosz az, amely ahhoz kellett, hogy a hamarosan a környék egyik jelentős településévé váljon Orosháza. Ez a hit, ez a munkaszeretet, ez az élni akarás évszázadokra meghatározta településünk lehetőségeit, s persze lehet, hogy mindez annak a körtefának az erejéből is fakadt. Majd jöttek új idők, új kihívások. A II. világégés után újjá kellett építeni az országot. A rendkívül súlyos veszteségek után stabil munkát, otthont kellett biztosítani az embereknek. Valódi nehézipar telepedett Orosházán. A kőolaj-és földgáz bányászatra alapozott üveggyártás. Sőt a fénykorában több, mint 3 ezer embernek adtak jövőképet. S jöttek az emberek ide a biztos megélhetés okán Borsodból, a Hajdúságból de még a Dunántúlról is. Egy azonban mindenképpen közös volt bennük a településalapító ősökkel: csakis a kemény munka hozhatta meg azt, hogy ezek az iparágak a mai napig is meghatározzák a jelenkor lehetőségeit – fogalmazott.

Kiemelte, hogy évtizedeken keresztül megpróbálták szembeállítani a parasztpolgárság hagyomány és értéktiszteletét az ipari munkásság szorgos munkabírásával, pedig mindkét mentalitás alapvetően az egyetlen értékteremtő emberi tényezőre, a munkára épít. Szerinte a városnak csak akkor lesz jövője, ha ezt a kétféle identitást, arculatot sikerül egyesíteni.

Üvegkörtefa avatás a főtéren (fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az átadás után mindenki megcsodálta, megtapogatta az alkotást (fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Sose azt nézzük, hogy ki honnan jött és milyen a világnézete, hanem azt, hogy mit tesz és mit tett le a közösség érdekében – emelte ki.

A városvezető elmondta: hosszas egyeztetések és véleményezések után bízták meg Szilágyi Andrást az új városi szimbólum megalkotásával.

– Mint minden műalkotás értékválasztásról, értékek közvetítéséről szól. Ezért számtalan vélemény megfogalmazódhat. Egy azonban bizonyos: ez az üveg körtefa mindazt tartalmazza, amelyet a mi Orosházi létünk jelent immáron 269 éve. Biztos vagyok abban, hogy városunk lakóinak többsége elkötelezett lokálpatrióta, aki szereti települését, büszke múltjára és napról napra teszi a dolgát jelenünkben – zárta beszédét dr. Dancsó József.

Az ünnepi szavak után átvágták a nemzeti színű szalagot, és abban a pillanatban fénybe borult az alkotás. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az üvegfát, majd elkezdődött a hang- és fényjáték.

Az üveg körtefa alkotói és adományozói

Az üveg elemekhez alapanyagként kizárólag Orosházán készült üveget használtak. A float üveglapokat egymásra ragasztva 45 darab egyenként 2-2,5 cm vastagságú elemeket készítettek a művészek. A több mint 5 méter magas szobrot fémszerkezet segítségével erősítették meg, elősegítve a mechanikai, illetve időjárási hatások elleni maximális védelmet. A kompozíció szerkezetét úgy alakították ki, hogy – adott esetben – egy-egy elem sérülésekor a javítási munkálatokat könnyen végezhessék el.

Az üveg körtefa impozáns látványáról esténként fény- és hangjáték fog gondoskodni az átadás után, az egyedülálló orosházi főtér közepén. A fénytechnika Pintér Anita és Haász Ferenc munkája nyomán valósul meg; a rejtett LED-sor az üveglapokat világítja meg, ennek köszönhető az egyedülálló fényhatás.

[box type=”info”]Az egyedülálló üvegplasztika a KÉSZ Zrt., a Swietelsky Magyarország Kft., és az A-Híd Zrt. felajánlásával készült el.[/box]

Forrás: Oroscafé


Képgaléria:

[nggtags gallery=Uvegkortefa_2013augusztus]  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux