Felújítják és korszerűsítik az orgonát

Legkésőbb karácsonykor újra szól az orgona a Jézus Szíve római katolikus templomban. A hangszert kerek hetven éve a hívek adományából készítették, idén pályázati forrásból felújítják és korszerűsítik is.

A következő hónapokban nélkülözniük kell a híveknek az orgonaszót a katolikus templomban. A hetvenéves hangszer korszerűsítését egy határokon átívelő pályázat teszi lehetővé.
– A célunk az volt, hogy erősítsük Orosháza kapcsolatát nagyváradi egyházmegyei alapítású gyökereinkkel (az orosházi katolikus templom építtetője gróf Széchenyi Miklós nagyváradi püspök volt) a vallási turizmus erősítésével a zenei kultúra hídján keresztül. Egy nemzetközi, HURO pályázaton 50 ezer eurot nyertünk az orgonafelújításra, az önrész hozzávetőlegesen 800 ezer forint – tudtuk meg dr. Laurinyecz Mihály katolikus plébánostól. Laurinyecz atya hozzátette, legkésőbb karácsonykor felcsendülhet az orgona a liturgikus alkalmakon és reményei szerint koncerteken is.

Schmidthauer Lajos orgonaművész tervei alapján 1944-ben, Rieger Ottó orgonagyárában készült el az orgona – ha a háború miatt nem is teljesen – a hívek adományaiból, 1944. májusában szentelte fel Fiedler István püspök. A hangszert azóta nem újították fel, időszerű volt már, ahogyan a korszerűsítés is, hogy a kornak és a zenei, technikai igényeknek megfeleljen – ehhez azonban még hetekig dolgoznia kell a hangszeren Sipos István orgonaépítőnek nagybánhegyesi műhelyében, és az orosházi templomban egyaránt.

Sipos mester harminc év tapasztalatával végzi az orgona felújítását (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Sipos mester harminc év tapasztalatával végzi az orgona felújítását (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Schmidthauer a kor meghatározó egyénisége volt, az orgona hangképén a mai napig rajta van a keze nyoma, hiszen saját ízlése szerint formálta. Az orgona huszonegy regiszterrel rendelkezik, ennyi hangszínt lehet rajta beállítani. Ezek között a hangszínek között van olyan is, amely egyszerre több hangot ad, ezek az úgynevezett mixtúrák – tudtuk meg Sipos Istvántól. – Az orgona nem készült el teljesen. Nem építették be az ún. nyelvsípokat, amelyek a trombitákat, klarinétot, oboát utánozzák. A mostani átépítés során megszüntetjük ezeket a hiányosságokat, noha az eredeti tervektől némileg eltérve, de beépítünk egy nyelvsípsort – részletezte az orgonaépítő.

A több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező orgonaépítő aprólékos és nehéz munkát végez a meglehetősen rossz állapotban lévő hangszeren, 1500, eltérő méretű síppal foglalkozik, rengeteg az alkatrész, finom, precíziós munkát kell végezni, hogy az orgona újra megfelelően működjön. A hangszer játszóasztala már Sipos István műhelyében van. A mester Csanádi László, a felújítást felügyelő orgonaművész kérésére menti meg az eredeti játszóasztalt, ehhez azonban át kell építenie.

Az egy hónapja indult munkát november végére kell befejezni, a következő heteket a műhelyében tölti a mester, aztán újra a helyszínen dolgozik a hangszeren. Az ígéret szerint szebben szól majd az orgona, emelve a katolikus templomban tartott alkalmak fényét.

[box]Anno. 1944. május 13-án délután fél hatkor szentelték fel az új orgonát a zuhogó eső ellenére zsúfolásig megtelt templomban. Tóth Ferenc kántor először a pápai, majd a magyar himnuszt játszotta az új hangszeren. Olvasd el a katolikus hírmondó 1944. júniusi számának cikkét (.pdf), melyet Selmeczi László juttatott el szerkesztőségünkbe.[/box]

Forrás: OrosCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux