Fókuszban a település- és gazdaságfejlesztés

Legyenek világos, elérhető, de ambiciózus célok, és ezek megvalósításáért tegyünk is meg mindent – összegezte Forman Balázs a település- és gazdaságfejlesztési stratégia lényegét. Ez a stratégia része Orosháza gazdasági programjának, amely 2020-ig határozza meg a város irányvonalát.

Forman Balázs közgazdász, egyetemi docens, húsz éve tanít területfejlesztést, regionális gazdaságtant, regionális politikát, a hazai egyetemek mellett a határon túli magyar felsőoktatásban is elismert szakember. A koncepció elkészítésében területfejlesztési és helyi gazdaságfejlesztési szakértőként közreműködő szakembert a stratégiáról kérdeztük, amely része az Elekes Lajos alpolgármester nevével fémjelzett gazdasági tervnek.

Miért is kell egy ilyen stratégia, milyen célt szolgál?

– A rendszerváltás után hosszú évekig azt hittük, hogy a piac, a láthatatlan kéz majd mindent megold. Azt gondoltuk, hogy csak az a feladat, hogy a piaci mechanizmusok érvényesülését szabaddá tegyük. Nagyon későn döbbentünk rá, hogy a szabad verseny kizárólag az erősek, a piacvezetők, a centrumban lévők luxusa. Vagy lehet, hogy még az övék sem. A nagy multinacionális vállalatok hosszútávú célokat kitűző stratégia alapján dolgoznak: 10-20 évre előre meghatározzák a piaci céljaikat. Ennek elérése érdekében fejlesztenek, beruháznak, új telephelyeket építenek, versenytársakat vásárolnak fel, embereket foglalkoztatnak, hitelt vesznek fel, vagy éppen részvényeket bocsátanak ki. Akkor is ezeket a stratégiákat követik, amikor épp egy válsághelyzetet kezelnek. Össze kell hangolniuk a tulajdonosaik, a munkavállalóik, a menedzsmentjük és a velük kapcsolatban lévők érdekeit. Így működik például a Toyota, a Sony, a Mercedes.

Forman Balázs (Fotók: Zavada Andrea)
Forman Balázs (Fotó: Zavada Andrea)

– A stratégia tervezés lényege, hogy nem lehet csak a máról holnapra élni, aki csak ezt teszi, az elbukik. Fontos, hogy legyenek világos, elérhető, de ambiciózus céljaink és tegyünk meg mindent a legjobb tudásunk szerint, hogy azt el is érjük. A világgazdasági felzárkózásra vágyó országok közül azok váltak sikeressé, akik hosszú távú, olykor 10-20 éves időtartamú fejlesztési tervek alapján irányították a gazdaságukat. Ilyen például Franciaország, Dél-Korea, Japán. Ezt a szemléletet érdemes egy település esetében is alkalmaznunk.

Hogyan áll össze egy ilyen tervezet, mi minden kell hozzá?

– Először is szembe kell nézni a város jelenlegi helyzetével, a lakosság számának változásával, annak okaival, a kor szerinti, a képzettség szerinti összetételével. Fontos tisztában lenni a helyi munkaerőpiac, a kis- és középvállalatok helyzetével, az infrastruktúrával, a környezet állapotával. Második lépésben pozícionálni kell a várost. Meg kell határozni az erősségeket, gyengeségeket, kockázatokat. Be kell azonosítani a lehetséges versenytársakat akár az Alföldön vagy a határ túloldalán a Partiumban, a Bánátban.

Meg kell határozni az elérendő célt: mit szeretnénk látni Orosházán 2020-ban vagy 2030-ban? Mi kell ahhoz, hogy az itt élők megtalálják a számításaikat és a diplomát szerzett fiatalok hazatérjenek?

A víziót kell átformálni először stratégiai cselekvési irányokká majd konkrét, operatív cselekvésekké. Az elfogadandó tervezetnek finanszírozási oldalról is meg kell teremteni az alapját. Ez most elég nehéznek tűnik, hiszen még a rendelkezésre álló uniós források is korlátozottak. De épp ezért is elemi érdek új beruházások Orosházára hozatala, a meglévő vállalkozások erősítése, a helyi erőforrásokra, a helyi közösségekre való építkezés.

Szakértőként mi az ön feladata? 

Meglehetősen összetett és sokoldalú a feladatom. Egyrészt a készülő stratégia elméleti megalapozása, a versenytársak és a külső környezet elemzése a feladatom. Természetesen teszek javaslatot arra is, hogy én mit tartok elérendő célnak Orosháza számára, de itt is nagyon fontos, hogy a helyben élők mit szeretnének, a vállalkozások, a civil szervezetek véleményére külön is kíváncsiak vagyunk. Az, hogy a jelenlegi helyzetből kiindulva az elérendő célok, milyen stratégia mellett  érhetők el, erről szól majd a dokumentum.

[box]A kérdőív (anonim) ide kattintva kitölthető, kérdezni, észrevételt tenni az oroshaza2020@oroshaza.hu e-mail címen, aki szeretné a tervezést nyomon követni, annak javasolják, adja meg elérhetőségét a fenti e-mail címen.[/box]

Forrás: OrosCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux