Hoffmann Rózsa: kétmilliárd forint tehetséggondozásra

Békés megyébe tavaly több mint 80 millió forint jutott a tehetséggondozásra szánt kétmilliárd forintos keretösszegből – jelentette be Hoffmann Rózsa államtitkár a Kodolányi főiskolán.

Hazai forrásból idén több mint kétmilliárd forint jut tehetséggondozásra és a tehetségek kibontakozását segítő projektekre a Nemzeti Tehetség Program keretében – mondta el Hoffmann Rózsa a Kodolányi János Főiskolán tartott közoktatási vezetői fórumon november 8-án. A köznevelésért felelős államtitkár a Vörösmarty iskolában tett látogatását követően tartott előadást a főiskolán. Hangsúlyozta, a program kiemelt feladatként tűzte ki a tehetséges gyerekek felkutatását és gondozását.

Hoffmann Rózsa a tehetséggondozásról tartott előadást a Kodolányin (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Hoffmann Rózsa a tehetséggondozásról tartott előadást a Kodolányin (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni az oktatásra, de ez a kétmilliárd jelentős összeg. A fő cél, hogy ennek a forrásnak minél nagyobb hányada azokhoz a gyerekekhez, pedagógusokhoz jusson, akik aktívak, fejlődnek és van jövőképük.

A tehetségprogram pályázati lehetőségeit ismertető előadásán az államtitkár Békés megyei adatokkal is szolgált. Megtudtuk, megyénkbe tavaly több mint 80 millió forint jutott a tehetséggondozásra szánt összegből mintegy 40 sikeres pályázatnak köszönhetően. – Ez azt mutatja, hogy a Békés megyei pedagógusok aktívan bekapcsolódtak ebbe a programba. Minden gyermekben rejtőzik valami tehetség, az a jó oktatási rendszer, amely ezt megtalálja és ki tudja bontakoztatni. A tehetségek elkallódását minden áron meg kell akadályozni, a kiemelkedően tehetséges gyerekek külön fejlesztése nehéz, de szép pedagógiai munka – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

– A térségben dolgozó pedagógusok képesek arra, hogy észrevegyék, kiválasszák a tálentumokat – hangsúlyozta Simonka György országgyűlési képviselő (Fidesz). – Meg kell tudni különböztetni az átlag feletti képességekkel rendelkező, kreatív, motivált, szorgalmas gyerekeket a rosszcsontoktól. Ha ezt megtesszük, sok kiváló diákkal leszünk gazdagabbak. Ez vezérelte a magyar kormányt arra, hogy az egész napos iskolákat bevezesse, hiszen így a gyermekek több időt töltenek a pedagógusokkal az osztálytermen kívül is, könnyebben kiderülhet, hogy kiben, milyen tehetség rejlik – összegezte a képviselő.

A tehetségek folyamatos segítése a nemzet egészének kiemelten fontos érdeke és feladata, ezért indította el az Országgyűlés 2008 decemberében a 20 évre tervező Nemzeti Tehetség Programot.

Az előadást a Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében tartották egy több alkalomból álló közoktatásvezetői konferencia második napján. Ezeken a kötelező konzultációkon 340 pedagógus (többen a Kodolányi hallgatói) vettek részt, és többféle előadást hallgattak meg.
– Ennek volt része dr. Hoffmann Rózsa államtitkár előadása, ami nagyon jól illeszkedett a konferencia témáihoz. Nagy súlya van ennek a sorozatnak, a környező megyékből is érkeznek hozzánk hallgatók, mert tudják, látják, hogy nagyon komoly szakmai munka folyik a Kodolányin a vezetőképző szakon. Kellenek a szakvizsgázott pedagógusok, mert csak így lehet magas színvonalú az oktatás hosszú távon – mondta el dr. Janowszky Sándor, a főiskola orosházi intézetének igazgatója.

Forrás: OrosCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux