Hoffmann Rózsa: úton az egész napos iskola felé

A köznevelési törvény szellemiségét, céljait mintaszerűen alkalmazzák Orosházán – mondta dr. Hoffmann Rózsa. A köznevelésért felelős államtitkár a Vörösmarty iskola délutáni foglalkozásait látogatta meg pénteken.

Hoffmann Rózsa az orosházi tankerületben tett látogatása során a Vörösmarty tagintézmény több foglalkozásába is betekintett. A robotika szakkör munkája mellett bepillantott a színjátszókhoz, a kórus próbájára, és a tornateremben zajló sorversenybe. Mint sajtótájékoztatóján fogalmazott, a látottak megerősítették álláspontját, miszerint az oktatáspolitika jól mérte fel az igényeket, amikor megteremtette az általános iskolai délutáni foglalkozások feltételeit.

– Azok a családok, amelyekben mind a két szülő dolgozik, ritkán tudnak megfelelően gondoskodni gyermekeik délutáni felügyeletéről. Országszerte egyre több szülő jelzi igényét, hogy gyereke délutáni foglalkozásokon vehessen részt, amit igazolnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adatai is – emelte ki az államtitkár, aki elismerően nyilatkozott a Vörösmarty iskolában látottakról. – Azzal foglalkoznak a gyerekek délután, amit szeretnek, ezt örömmel teszik, a pedagógusok pedig jókeddvel végzik a munkájukat. A köznevelési törvény szellemiségét, céljait Orosházán mintaszerűen alkalmazzák – mondta.

Hoffmann Rózsa a robotika szakkörösök munkáját is megnézte Fotó: Kecskeméti Krisztina
Hoffmann Rózsa a robotika szakkörösök munkáját is megnézte Fotó: Kecskeméti Krisztina

Mint ismert, idén szeptembertől az általános iskolákban délután négy óráig, igény szerint ötig foglalkozásokat kell kínálni a gyerekeknek. A részvétel nem kötelező, de az államtitkár szerint kívánatos. Az új szabályozás átmenet a majdan megvalósítandó egész napos iskola irányába.

Szűts Gézáné orosházi tankerületi igazgató hozzátette, miután a szülők megismerték, hogy mi a lényege a délutáni foglalkozásoknak, örömmel fogadták a lehetőséget. – Orosházán az összlétszám 30 %-a kapott felmentést az egész napos oktatás alól. A többség azonban igényli a délutáni foglalkozásokat, a szülők értékelik, hogy gyerekeik felügyelet mellett hasznos tevékenységet végeznek – emelte ki az igazgató.

Uszodát és csarnokot

Hoffmann: “jó döntés a délutáni foglalkozások biztosítása”
Hoffmann: “jó döntés a délutáni foglalkozások biztosítása”

A mindennapos testnevelés fogadtatásáról és lehetőségeiről is tájékozódott az államtitkár. Kiemelte, a komoly kihívást jelentő feladatot szintén példaértékűen oldották meg az orosházi tankerület intézményeiben.

Sok helyen azonban gondot okoz, hogy a mindennapi testneveléshez nincsenek meg a feltételek, a diákok a teremben vagy a folyosón tornáznak. A megoldási javaslatot firtató kérdésünkre az államtitkár elmondta, a következő években mintegy 30 tornacsarnok és uszoda épül az országban, továbbá pályázati forrásokból fejlesztések is várhatók.

Elképzelhető, hogy a következő 1-2 évben lesznek infrastrukturális gondok – ismerte el az államtitkár –, de ezeket meg lehet oldani együttműködve a civil szervezetekkel, sportegyesületekkel.

Szűts Gézáné tankerületi igazgató tájékoztatása szerint Orosházán minden testnevelés órát tornateremben tudnak biztosítani, ám hogy a felmenő rendszer miatt ez így is maradjon, ahhoz itt is lépéseket kell tenni.

A lassan szűkössé váló tárgyi feltételek bővítése, egyben a sport mellett a város is elkötelezett – tette hozzá dr. Dancsó József polgármester. – A város indul mind a tornatermi, mind a tanuszodai pályázatokon. Szeretnénk, hogy kis költséggel fenntartható, szabvány sportcsarnok és tanuszoda épüljön Orosházán – mondta. A városvezető hozzátette, a város 2014-es költségvetési tervezetéből már most kitűnik, hogy jövőre több juthat oktatásra. A korábbi éveket jellemző folyamatos megszorítás enyhül, így az önkormányzatnak nagyobb mozgástere lehet. A lezáruló adósságkonszolidáció pedig további, a helyi gazdaságot élénkítő forrásokat szabadít fel.

Az államtitkár szerint az Orosházán tapasztaltak országosan is figyelemre méltók, ezért felkérte a várost, legyen gazdája és szervezője egy országos programnak, mely a szélesebb szakmai közvéleménnyel is megismerteti az orosházi módszereket és gyakorlatot.

Az általános iskolai látogatás után dr. Hoffmann Rózsa a tehetséggondozásról és a tehetségprogramhoz kapcsolódó pályázati lehetőségekről tartott előadást a Kodolányi János Főiskolán egy közoktatásvezetői konferencián.

Forrás: OrosCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux