Kamerák figyelnék a várost

Közel 70 millióból 34 kamerát helyeznének el Orosháza fontosabb helyein a közbiztonság növelése érdekében. A forrásra pályázik a város, a működést pedig Mezőkovácsházán nézték meg az orosházi rendőrök.

Térfigyelő kamerarendszer diszpécserközpontját adták át április 25-én a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság épületében. Pályázati forrásból építették ki a korszerű eszközökkel felszerelt helyiséget, ahol 24 órás szolgálatban figyelik a rendőrök a kamerák képeit.

Dr. Bede Sándor r. alezredes, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság vezetője hangsúlyozta: a modern eszközök nagyban segítik majd a rendőrség bűnmegelőzési és bűnfelderítő munkáját.
– A megelőzésben, a tettenérésben és az utólagos felderítésben is kiválóan használható a rendszer. A központba jelenleg 9 településről érkezik kép, de a rendszer bővíthető. Az orosházi kollégák is szeretnének hasonlót a saját körzetükben, ezért nekik is bemutattuk azt működés közben – fogalmazott dr. Bede Sándor.

Orosházán is jó lenne hasonló

Az orosházi rendőrkapitány 10 éve dolgozik azon, hogy Orosházán és a környező településeken is kiépüljön egy hasonló kamerarendszer.
– Rendkívül hasznos dolognak tartom – sommázta véleményét Czecher Péter rendőr alezredes. – A kamerával megfigyelt területen jelentősen csökken a bűnözés, de hatékonyabb a felderítés az ismeretlen tettesek által elkövetett bűncselekményeknél is. Bízom benne, hogy Simonka György képviselő úr segítségével minél hamarabb ki tudjuk építeni a rendszert az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén is – tette hozzá az orosházi rendőrkapitány.

Simonka György, Czecher Péter és Bede Sándor működés közben is megnézték a rendszert  (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Simonka György, Czecher Péter és Bede Sándor működés közben is megnézték a rendszert (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A mezőkovácsházi térségben az a cél, hogy mind a 18 település be legyen kamerázva, de itt nem állnának meg a fejlesztéssel.
– Szeretnénk, hogy Dél-Békés mind a 27 településén kiépüljön a kamerarendszer – mondta Simonka György országgyűlési képviselő. – Nemrég tárgyaltunk arról az orosházi képviselőkkel és Czecher Péter rendőrkapitánnyal, hogy Orosházán is olyan térségi központot szeretnénk létesíteni, ahol a Tótkomlóstól Nagyszénásig elhelyezett kamerák képeit látnák a rendőrök . Ez azonban csak közösen, a települések összefogásával valósulhat meg, hiszen a diszpécserközpont felállítása és működtetése komoly költségekkel jár – fogalmazott a képviselő.

Pályázott a város kamerákra

Az átadás napján tartotta ülését Orosháza képviselő-testülete, ahol szintén téma volt a térfigyelő kamerahálózat kiépítése. A rendőrséggel egyeztetett, a közbiztonság szempontjából indokolt helyszíneken helyeznének ki Orosházán 34 kamerát, a járási diszpécserközpont pedig az orosházi kapitányság épületében lenne. A pályázatot minden képviselő támogatta. 2015 végére bruttó 68,5 millió forintból valósulna meg a projekt, a költségeket teljes mértékben pályázati forrásból finanszíroznák.

Forrás: OrosCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux