Miniszteri elismerést kapott Pleskó Ilona

Az egyik legmagasabb pedagógusoknak adható kitüntetést, Apáczai Csere János-díjat kapott az egykor Orosházán is oktató Pleskó Ilona. Pedagógusnap alkalmából vehette át a patinás elismerést.

Az Apáczai Csere János-díj az egyik legrangosabb, miniszteri szinten adományozható elismerés tanárok számára. A kitüntetést 1973-ban alapították, azóta kaphatja meg 30, az alap- és középfokú oktatásban dolgozó pedagógus és szintén 30, a felsőfokú oktatásban oktató tanár kiemelkedő oktatási-nevelési-gyógypedagógiai munkájáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységéért minden évben, pedagógusnapon.

Ezt a kitüntetést kapta meg az egykor 25 évig Orosházán oktató Pleskó Ilona is. Május 30-án, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem campusán Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár adta át a patinás díjat.

Pleskó Ilona átveszi az elismerést Balog Zoltán minisztertől
Pleskó Ilona átveszi az elismerést Balog Zoltán minisztertől

– Váratlanul ért az elismerés, de nagy megtiszteltetés a számomra. Természetesen hatalmas volt a boldogság, amikor kiderült, hogy részesülhetek benne – meséli Pleskó Ilona, aki az orosházi Táncsics gimnázium diákja volt, majd 1969-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen magyar-történelem szakon diplomázott. Ezt követően négy éven át Kazincbarcikán tanított. 1973-ban visszakerült Orosházára, ahol 25 éven keresztül volt pedagógus a Táncsicsban. Innen Budapestre költözött, a II. kerületben helyezkedett el, itt további 16 évig oktatott.

A tanárnő azt vallja, munkája során kiemelkedő szerepet játszott a tehetséggondozás. Tanítványait országos versenyekre készítette fel, diákjai mellett maga is kétszeres Kazinczy-díjas. Nevéhez emellett négykötetes, középiskolásoknak szóló irodalomtankönyv is fűződik. A nyugdíjas pedagógus jelenleg Budapesten él, a nyarakat azonban Orosházán tölti.

Hasonlóan rangos, Németh László-díjat kapott Pusztainé Szabó Margit orosházi címzetes igazgató ezen a rendezvényen.

Forrás: OrosCafe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux