Natura 2000 fenntartási tervek készülnek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

A BioAqua Pro Kft. a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítését végzi, amely munkában a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület is közreműködik. A közös munka során külső szakértők bevonásával 2014 nyár végéig 13 db fenntartási terv készül el.

A tervezéssel érintett Natura 2000 területek: Száraz-ér; Deszki gyepek; Mágocs-ér; Maros; Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös; Sebes-Körös; Holt-Sebes-Körös; Gyepes-csatorna; Köles-ér; Korhány és Holt-Korhány; Tóniszállás-Szarvasi gyepek; Szentesi gyepek; Kurca.

A fenntartási tervek elsődleges célja nem újabb korlátozások bevezetése, hanem a jó gyakorlat rögzítése, kialakítása! Sok Natura 2000 területen a természetvédelmileg értékes élőhelyek kialakulásában és fennmaradásában fontos szerepet játszik az emberi tevékenység (gazdálkodás, fenntartható hasznosítás). Ezeken a területeken a természetkímélő gazdálkodási, hasznosítási formák fenntartása illetve közös kidolgozása a természetvédelem fontos törekvése.

A fenntartási tervek kialakításánál cél, hogy a gazdálkodókkal és az illetékes hatóságokkal történő részletes egyeztetés eredményeként az érintettek számára alkalmazható, egyezményes terv szülessen.

A tervek készítői a területek gazdálkodóinak (tulajdonosok, bérlők), vagyonkezelőinek és önkormányzatainak együttműködését kérik. Az érintett földhasználók, természetvédelmi civil szervezetek és érdeklődők a helyi fórumokon, hirdetményekben és internetes honlapon is tájékozódhatnak illetve véleményeikkel, javaslataikkal bekapcsolódhatnak a tervezés folyamatába.

Látogassák meg a projekt honlapját, tegyék fel kérdéseiket és küldjenek javaslatokat a tervekkel kapcsolatban: www.respect.hu/natura; email: natura@respect.hu

logok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux