Változó hulladékkezelés – Orosházán átrakó állomás lesz

Az új hulladékkezelési törvény 2014-től több változást is hoz a hulladékgazdálkodás terén. A cél a hulladékképződés visszaszorítása, és a hasznosítás arányának növelése.

Számos DAREH tag, köztük Orosháza is csatlakozott a Békés-Manifest Közszolgáltató Nonprofit Kft-hez, ez a cég üzemelteti majd a Dél-Alföld hulladékgazdálkodási rendszerét.

Városunk testülete júniusban döntött a csatlakozás mellett, mert az új hulladékkezelési törvény kimondja, 2014. januárjától csak engedéllyel rendelkező nonprofit gazdasági társaság végezhet hulladékgazdálkodási közszolgáltatást. A szolgáltatást 2014 júliusától a Békés-Manifest veszi át, a jelenlegi szolgáltatók alvállalkozóként maradnak a rendszerben – nyilatkozta kameránknak az alábbi videóban Csizmadia Ibolya, a DAREH (Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás) elnöke.

[youtube id=”k1-tP4pk4g8″ mode=”normal” align=”center”]

Orosházán tehát a jövőben is a Városüzemeltetésti Zrt. végzi a szemétszállítást, a cég jelenleg 7 kukásautóval rendelkezik, amelyből 6 állandóan műszakban van. Átlagosan havonta 1000 tonna hulladékot gyűjtenek be, amelyet a hódmezővásárhelyi valamint a békéscsabai lerakóba szállítanak ártalmatlanításra, a szelektív hulladékot pedig válogatás után hasznosító cégnek adják át. Ez utóbbi kapcsán a szolgáltató cégnek az egyik legnagyobb gondot a szelektív szigetekről begyűjtött hulladék összetétele jelenti. Sok esetben a lakosság nem a gyűjtőedényen megjelölt hulladékot helyezi el, így válogatás során előfordul, hogy állati tetemet vagy romlott húst találnak. Ez azt eredményezi, hogy a szelektíven válogatott hulladék közel 50%-a szemét. Ezen is segíthet a dél-alföldi régióban a közeljövőben megvalósuló korszerű szilárd hulladékkezelés, melyről bővebben a DAREH oldalán, ide kattintva olvashatunk.

Változik a hulladékgazdálkodási rendszer Fotók: Rosta Tibor
Változik a hulladékgazdálkodási rendszer Fotók: Rosta Tibor

A Dél-Alföldön számos település hulladékgazdálkodásáért felelős DAREH a korábban bezárt szeméttelepek sorsát is rendezi. A környezet védelme, vízkészletünk további szennyezésének megakadályozása érdekében 76 szemétlerakót rekultiválnak 2015 májusáig. A projektet több mint 5 milliárd forintos vissza nem térítendő, uniós forrásból valósítják meg.

Orosháza képviselő-testületének legutóbbi ülésén is téma volt a hulladékgazdálkodás. Korszerű, a szelektív hulladékgyűjtésre is modern helyet biztosító hulladékudvar, valamint átrakó állomás létesül a közeljövőben Orosházán, az Ipari Parkban. Az ehhez szükséges önkormányzati területet használatba kapta meg a hulladékgazdálkodásért felelős társaság.

Forrás: OrosCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux