Városi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról (képgalériával)

A hagyományoknak megfelelően a Történelmi Emlékparkban zajlott az 1956-os megemlékezés, október 23-án. A szónok Magyarország jelenkori szabadságért folytatott harcával állította párhuzamba az 1956-os eszméket. – Be kell fejeznünk 56-ot! – hangoztatta Pálffy István.

Pálffy István szerint most fejeződik be 1956, fotó: Kecskeméti Krisztina
Pálffy István szerint most fejeződik be 1956, fotó: Kecskeméti Krisztina

A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese bevezető gondolataiban arra emlékeztetett: 1956. október 23-án a magyarok kivívták a függetlenséget, s a forradalom sikere azóta is élteti hitünket az igazságban. A mi szüleink és nagyszüleink voltak azok, akik megelégelték, hogy idegen hatalmak veszik el a szabadságunkat. A forradalom tanulságát – a jelenkor számára – abban fogalmazta meg, hogy a szabadságért minden korban meg kell harcolni:

– Véghez visszük mindazt, amit szüleinkbe, nagyszüleinkbe vérrel fojtottak bele a szovjetek és a kommunisták. És ha ez 1989-ben nem sikerült, akkor be kell fejeznünk most. Nem engedünk az 56-ból! Többé Magyarország nem hagyja magát megtörni – fogalmazott.

Az események előzményeként említette az 1848-as forradalmat is, hiszen mindkét esetben „egyetemes emberi vágyak és követelések jelentek meg a szabad életre, az imádkozásra, a békés munkára, a saját sorsunk meghatározására.”

– ’56 ugyanakkor keresztény indíttatású forradalom volt – jelentette ki Pálffy. – A kommunista rendszert az egész magyar nép söpörte el, a harcban osztály- és felekezeti különbségek nélkül vettek részt az emberek. (… ) Számunkra ’56 óta parancsa diktálja a bukás okainak, a túlerő jelentőségének, a nagyhatalmak erejének, és az ellenerők súlyának felmérését. Mindez tanulsággal szolgáljon minden magyar nemzeti függetlenségi, szuverenitási küzdelemben bármikor is a történelemben. (…) Kínálkozik a párhuzam 1989-cel és a nemzet jelenlegi törekvéseivel is, az Európai Unió keretein belül a gazdasági önrendelkezés megerősítéséért, pénzügyi függetlenségünkért, energiabiztonságunkért, vagy éppen a vizeink védelméért folytatott gazdaságpolitikai ütközetben.

Mert ne legyen kétségünk. Szabadságunk mai ellenfelei, akik Magyarországban eddig a garantált extra profitforrást látták, nem nyugszanak. Elkövetnek mindent, hogy letörjék önrendelkezési erőfeszítéseinket. Bevetnek minden befolyást, hogy megtörjék a magyarországi rezsicsökkentést, a terhek rájuk történt áthárítását. És ne legyen kétségünk, lesznek itt olyanok – sőt már itt is vannak, még pontosabban el sem mentek -, akik hasonlóan 56-hoz, szálláscsinálói voltak, és ismét lennének a liberális nemzetközi tőkének, a korlátlan szabadpiacnak. Mi magyarok 1956-ban a világ történelmén változtattunk, megmutattuk, hogy a kommunizmus legyőzhető. Ebből következően leküzdhető az is, ami máig itt maradt belőle – fogalmazott Pálffy István.

A diákok méltó műsorral emlékeztek 1956-ra, fotó: Kecskeméti Krisztina
A diákok méltó műsorral emlékeztek 1956-ra, fotó: Kecskeméti Krisztina

A megemlékezés ünnepi műsorát a református iskola diákjai adták, Bárdos Zsuzsa tanárnő felkészítésében. Korabeli viseletek, a témában született irodalmi és zenei szemelvények összeállítása adta az emlékezés hangulatát. A műsor erőssége a diákok nagyszámú, az ünnephez méltó méltóságteljes, és komoly jelenléte volt.

A megemlékezés koszorúzással zárult. A szokásoknak megfelelően a térzenét az Orosházi Fúvószenekar szolgáltatta Fabók László karnagy vezetésével.

forrás: OrosCafe.hu


Képgaléria:

[nggtags gallery=VárosiÜnnepek_20131023]

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux