városunk

Városunk a rendszerváltással együtt járó gazdasági átalakulások után is megőrizte meghatározó szerepét Békés megyében. Az üveggyártás, a mezőgazdasági gépgyártás és az élelmiszeripar mellett számos kisebb-nagyobb termelőüzem kínál megélhetést az itt élő embereknek.

Nem véletlen, hogy az egykoron mezőgazdasági központként nyilvántartott Orosházát manapság a megye legiparosodottabb városaként szokás emlegetni. Mindamellett a térség földrajzi, természeti adottságainak köszönhetően az agrárium jelentősége továbbra is kiemelkedő Orosháza mindennapi életében.

Az elmúlt húsz évben a tercier, azaz a szolgáltatói szektor rohamos növekedése településünkön is kézzel fogható. A megye kiemelkedő oktatási központjaként széles képzési kínálatot nyújt a tanulni vágyóknak a bölcsödétől immáron a diplomáig. A magas színvonalú alapfokú oktatás biztosítását az önkormányzat partnereként – így a városi fenntartású intézmény mellett – a katolikus, református és evangélikus egyházak is segítik. A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem Békés megyei Rezidens Központjaként egyedülálló tanulmányi életpályát kínál az általános iskola első osztályától egészen az érettségiig, elősegítve a majdani egyetemi, főiskolai életbe történő zökkenőmentes átmenetet. A Gyulai Szakképzési Centrum Tisza Kálmán Szakképző Iskolájában mintegy 950 diák tanul. A Kodolányi János Egyetem a 2011/2012-es tanévben nappali tagozatos képzéseket indított Orosháza-Gyopárosfürdőn, így városunk immáron a diplomára vágyó környékbeliek számára is kiváló képzési lehetőségeket nyújt.

Orosháza életében a turizmus kiemelt jelentőséggel bír. A város központjától mindössze három kilométerre található Gyopárosfürdő az országban egyedülálló atmoszférájával, korszerű, minden igényt kielégítő infrastruktúrájával méltán híres és elismert fürdőhely határon innen és túl, mely egész évben várja vendégeit. A Gyopárosfürdőn található, elmúlt években épült, illetve felújított szálláshelyek és a festői környezetben kialakított fürdőkomplexum igazi felüdülést kínál minden idelátogató Kedves Vendégünknek.

Kistérségi központként, mely mintegy 67 ezer ember érdekeit képviseli, kiemelt kultúraközvetítő szerepe van Orosházának. A Petőfi Művelődési Központ egész évben változatos – számos ingyenes – programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Nagy Gyula Területi Múzeum az állandó, helytörténeti tárlatok mellett időszakos kiállításokkal vonzza a látogatókat.

Látogasson el Ön is városunkba, élvezze Orosháza vendégszeretetét!

Evangelikus templom

Evangélikus templom

A városközpontban áll egyetlen műemlékünk, a későbarokk stílusú evangélikus templom (1777-1830 között épült), melynek oltára előtt őrzik a Zombáról elhozott harangot.

Táncsics Mihály Gimnázium

Táncsics Mihály Gimnázium

A Táncsics Mihály Gimnázium előtti téren található a Történelmi Emlékpark, Szervátiusz Tibor alkotása, mely a városalapítás 250. évfordulója alkalmából készült el.

Orosháza városi képtar

Városi képtár

Az időszaki kiállítások mellett a Városi Képtár kiállítóterében olyan neves alkotók állandó kiállítása tekinthető meg, mint Boldizsár István (1897-1984), Bolmányi Ferenc (1904-1990), Pap Gyula (1899-1983) és Csáki-Maronyák József (1910-), festőművészek, valamint a világhírű orosházi szociofotós Müller Miklós (Nicolas Muller 1913-2000).

Petőfi Művelődési Központ

Petőfi Művelődési Központ

Az épületben található a város egyetlen 400 főt befogadó színházterme. További helyiségek a 250 fős koncertterem, az első emeleti részen több kis terem, a második emeleti részen a 150 fős kamaraterem és a 100 fős Zomba terem található. A Művelődési Központ ad otthont a város számos kulturális és ünnepi rendezvényének.

Nagy Gyula Területi Múzeum

Nagy Gyula Területi Múzeum

A Nagy Gyula Területi Múzeum gyűjteményét Juhász Balázs polgári iskolai tanár az 1900-as évek elején alapozta meg, 1945 után Nagy Gyula múzeumigazgató fejlesztette tovább. Állandó kiállítása a „Nyolc nemzedék élete” a városalapító ősöktől napjainkig tekinti át településünk életének változásait.

Kossuth Lajos szobor

A Széchenyi téren áll Kossuth Lajos szobra, melyet 1904-ben Horvai János készített. A szobor 2012-ben eredeti helyére, felújított állapotban került vissza.

Természeti értékeink

Orosháza közigazgatási területén két országos jelentőségű védett, illetve számos helyi védelemre érdemes természeti terület illetve természeti érték található.

A Tatársánci ősgyep területe 1 ha, 1971-ben lett védetté nyilvánítva, országos jelentőségű, fokozottan védett terület. 1939- ben találták meg Pusztaföldvár határában az i.e. V. század táján épült pusztai földvárat. Az ásatások szerint 100 m átmérővel több mint 3 km hosszú lehetett az egykori erődvonal. A külső sáncvonal egy meredek falán maradt fenn egy darab ősgyep- maradvány. Jellemző növényei: bókoló zsálya, jakabnapi aggófű, ebfojtó müge, csuklyás ibolya, macskahere, sarlós gamandor, csattogó szamóca, közönséges borkóró.

Orosházán található egy kunhalom, a Gyopáros felsőtó nyugati szélétől 337 m-re nyugati irányban, ami országos jelentőségű védett természeti terület. Alakja erősen nyújtott, ovális, feltehetőleg bronzkori lakódomb lehetett méretei miatt. A halom magassága 4 m, környékének a tengerszint feletti magassága 89-90 m. A halom magassági száma 93,6 m. A palást 26 m széles és 74 m hosszú.

A várost övező területeken több Natura 2000 hálózatba tartozó különleges madárvédelmi területek, valamint kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek találhatók, zömmel gyepterületek formájában. Természetvédelmi szempontból fontosak még a kisebb- nagyobb bányatavak, melyek esetenként fészkelési lehetőséget nyújtanak a vízimadaraknak.

A helyi jelentőségű természeti értékeink közül többek között említést érdemel az Eötvös téri japán akác, a Mikolai kerti kocsányos tölgy, az Árpád kerti piramistölgyek, a Bajnok – Rákóczi út sarki 2 db kocsányos tölgy, a Széchenyi téri nyugati ostorfák illetve a Református templomkertben lévő jegenyenyár.

Árpád kerti piramistölgyek

Árpád kerti piramistölgyek

Eötvös téri japán akác

Eötvös téri japán akác

Ostorfák a Széchenyi téren

Ostorfák a Széchenyi téren

Bajnok-Rákóczi sarki tölgy

Bajnok-Rákóczi sarki tölgy

Református templomkerti jegenyenyár

Árpád kerti piramistölgyek

Mikolay kerti tölgy

Néhány adat a településről

Általános adatok

 • Terület: 20 222 ha
 • Belterület: 2 318 ha
 • Állandó lakosság 2011.1.1-én: 30 240 fő
 • Lakások száma: 14 073 db
 • Önkormányzati tulajdonú lakások száma: 347 db

Közmű, infrastruktúra

 • Háztartási villamosenergia fogyasztók száma: 16 469
 • Közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások száma: 13 247
 • Közcsatornahálózatba bekapcsolt lakások száma: 8 874
 • Háztartási gázfogyasztók száma: 11 912
 • Szilárd burkolatú utak mérete: 327 km
 • Távbeszélő fővonalak száma: 6 383

Egészségügy

 • Korházak száma: 1 db
 • Orvosi rendelők száma: 7 db
 • Szociális intézmények száma: 10 db
 • Gyógyszertárak száma: 8 db
 • Gazdaság Benzinkutak száma: 7 db
 • Posták száma: 4 db
 • Bank(fiókok) száma: 8 db

Testvértelepüléseink

Az első testvérvárosi kapcsolat a spanyolországi Llanes városával még 1987-ben jött létre. Ott élt a Nicolas Muller néven világhírűvé vált szociofotós, Müller Miklós, városunk szülötte.

1991-ben az erdélyi Nagykároly, 1993-ban a finnországi Kuusankoski, 1995-ben a szintén erdélyi Tusnád fürdő és Orosháza vezetői írtak alá okmányt a testvérvárosi megállapodásról.

A Tolna megyei Zomba községgel, ahonnan az orosháziak származnak, 1969 óta sokirányú kapcsolat fejlődött ki, melyet 1994-ben testvérvárosi hivatalos megállapodás is megerősített.

Testvértelepüléseink: