Oktatási intézményekintézmények

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Orosházán már a múlt században szerettek volna egy gimnáziumot létesíteni, azonban a város első középiskolája a polgári iskola lett. 1933-ban Musulin Béla okleveles gimnáziumi tanár alapította meg a gimnáziumi oktatást.

A későbbiekben a magángimnázium beolvadt az evangélikus gimnáziumba. 1948-ban megtörtént az államosítás és létrejött az állami általános gimnázium, mely Táncsics Mihály nevét vette fel. 1951 – 1955 között felépült a gimnázium mai épülete. Az 1960-as években a képzés szakközépiskolai osztályokkal bővült.

A régió legnagyobb, egyik legeredményesebb és legszínesebb középiskolájává nőtte ki magát a Táncsics. Az intézményben érettségizettek száma csaknem tizenegyezer fő, mely egy kisváros lélekszámával vetekszik. A diaszpórát zömében sikeres, sőt világhírű tudósok, művészek, sportolók és szakemberek alkotják.

Évek óta országosan kiváló tanulmányi, szakmai és sporteredményeket érnek el tanítványaink. Többen az olimpiai reménységeket támogató Heracles Program résztvevői, de a nemzeti szellemi olimpiai válogatókon is szerepelnek tanítványaink. Mindig nagy gondot fordítottunk a tehetségek felismerésére, fejlesztésére és a felzárkóztatásra is. Munkánk eredményességét mutatja, hogy a hozzáadott pedagógiai érték alapján az országos 19. helyen áll az iskolánk. Tanulóink kiváló teljesítményének köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem bázisiskolájává válhattunk. 2011 óta a Szegedi Tudományegyetem bázisiskolái között elsőként kaptuk meg a „Rezidens iskola” státuszt. Az egyetemmel közösen tehetségprogramot működtetünk. A sportegyesületekkel közösen megteremtettük a feltételeket a MOB köznevelési típusú sportiskolai programjához, amely 2007 óta működi intézményünkben.

Kiválóan felszerelt és felújított, igényes környezetben tanulhatnak tanítványaink. Az iskola szolgáltató rendszere a régióban az egyik legszínesebb. Iskolapolgári jogon jár az internetezés, és tanulóink megszerezhetik az Európa-szerte elfogadott ECDL informatikai bizonyítványt, valamint a DSD – német nyelvdiplomát. NYAT és FAT akkreditált angol nyelvvizsga-központunkban szakmai nyelvvizsgát is szerezhetnek. Iskolánk emelt szintű érettségire is felkészíti tanítványait és emelt szintű vizsgaközpontként is működik. Az idegen nyelvi oktatást anyanyelvi lektorok támogatják. Aktív részesei vagyunk az európai tanár-diák mobilitási programoknak. Diáktanyánk a Zemplén vadregényes vidékén jól szolgálja az erdei iskolai programot, tanulóink és tanáraink aktív pihenését. Az öregdiák baráti kör (Vinculum Egyesület) ezer szállal kötődik az iskolához, számos rendezvényével színesíti a kulturális életet. Az öregdiákok által létrehozott alapítványok elismerik és támogatják a tanulók és tanárok eredményeit. Pályázatokon keresztül, illetve a partnerkapcsolataink alapján külföldi tanulmányi ösztöndíjakat is elnyerhetnek tanítványaink. A TÁNCSICS STÚDIÓ a média rejtelmeibe kalauzolja a diákokat, kiváló gyakorló hátteret jelent a szakképzésben. Tanítványaink több hazai és európai diákfilmes fesztiválon értek el kimagasló eredményeket. A tanstúdióban, tanár-diák kooperációban szép számmal születtek oktatófilmek, saját fejlesztésű digitális tananyagok.

Színes diákélet jellemzi iskolánkat, melynek szervezését a diákönkormányzat végzi. A diákság legnagyobb rendezvénye a gólyatábor és gólyaavató, az áprilisi Táncsics Napok rendezvényei.

A Táncsics nyitott, demokratikus, eredményes iskola. Mindezekért – úgy gondolom – érdemes itt továbbtanulni.

Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont – Székhely Intézmény
Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont – Székhely Intézmény

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Cím: Orosháza, Táncsics u. 2-4.
Tel.: 68/411-362.
E-mail: tancsics@tancsicsoh.hu
Honlap: http://www.tancsics-ohaza.edu.hu/tancsics/

Intézményvezető: Árusné Erős Krisztina
Általános intézményvezető-helyettes: Kulcsár László
Nevelési intézményvezető-helyettes: Makuláné Gulicska Valéria
Stratégiai intézményvezető-helyettes: Misinszkiné Szőke Nóra

Kollégiumi intézményegység vezető: Madarászné Jantos Szilvia

Képgaléria