Műemlékek, nevezetességekmúzeumok

A város központjában áll az egyetlen műemlék, a késő barokk stílusú evangélikus templom, a Táncsics Gimnázium előtti téren található a Történelmi Emlékpark, a köztéri szobrok, emlékművek, emléktáblák a várostörténet jelentős alakjainak, eseményeinek állítanak emléket, számuk megközelíti a százat.

Az evangélikus templom, városunk egyetlen műemléke, 1777-1830 között épült, oltára előtt őrzik a városalapítók által Zombáról magukkal hozott harangot. Fennmaradt néhány parasztbarokk és népi építészeti stílusban épült „napsugaras” faormú ház is.

A Táncsics Gimnázium előtti téren található a Történelmi Emlékpark, Szervátiusz Tibor alkotása, mely a városalapítás 250. évfordulójára készült el. A köztéri szobrok, emlékművek, emléktáblák a várostörténet jelentős alakjainak, eseményeinek állítanak emléket, számuk megközelíti a százat.

A Szabadság téren áll Kossuth Lajos szobra, melyet 1904-ben Horvay János készített. A szobor restaurálását 2002-ben, a Kossuth-emlékév alkalmából Rajki László, orosházi származású szobrászművész végezte. Az I. világháború áldozatainak állít emléket Pásztor János: Hősök szobra című ötalakos szoborkompozíciója, mely a környék legszebb világháborús emlékműve. A szobrot 2012-ben visszahelyezték eredeti helyére.

A magyar millennium tiszteletére 2000-ben új szoborral gazdagodott a város. Szent István félalakos szobrát szintén Rajki László szobrászművész, városunk díszpolgára alkotta. Ugyancsak az ő munkája a Kossuth-emlékév alkalmából 2002-ben felavatott „Fáklya” című köztéri szobor is, a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény előtti parkban.

Rajki József: Petőfi Sándor című mellszobra a Kossuth utcán, a Petőfi Művelődési Központ főbejárata előtt kapott helyet.

Táncsics Mihály emlékét őrzi a Történelmi Emlékpark melletti sétányon Antal Károly egész alakos Táncsics szobra. Az Eötvös József Általános Iskola előtti téren Kiss István: Eötvös József c. szobra az iskola névadójának állít emléket.

Orosháza szobrai, műemlékei, nevezetességei:

Orosháza védett épületei: