Panjin (Kína)városunk

A kínai Lianoning tartománybeli Panjin közel 1,3 milliós népességével Orosháza legnagyobb testvérvárosa. A testvérvárosi megállapodást 2006. június 6-án írták alá.

Az orvos csere program keretében az egészségügyben dolgozók cserelátogatásai, illetve a két város küldöttségének találkozói már évek óta folyamatosak.

Orosházi delegáció a kínai Panjinban 2007-ben

Panjini küldöttség 2007. augusztusában járt utoljára Orosházán, míg az orosháziak legutóbb 2007. novemberében látogattak Panjinba Németh Béla polgármester vezetésével. Panjin a térségében található kikötőknek köszönhetően még kínai viszonylatban is jelentős kereskedelmi központnak minősül. Kiemelkedő vegyipara, gyógyszergyártása, térsége igen gazdag energiahordozókban. Fejlett az agrárkultúrája, de turisztikai vonzerővel is bír.

A XVII. Pártkongresszuson döntöttek arról, hogy ez a régió a kiemelt fejlesztések térségei közé kerüljön, így az elkövetkező években hatalmas beruházások kezdődnek. Ennek egyik leglátványosabb jele az a Panjin vonzáskörzetében kialakítandó új településrész, ahol az épülő új hajógyár mellett 400 ezer ember számára készülnek lakások, bankok, éttermek, szórakozóhelyek, bevásárlóközpontok.

Képgaléria