Szenttamás – Srbobran (Szerbia)városunk

A két település közötti kapcsolat 2005-ben vette kezdetét. Ekkor az Orosházi Lovas Egyesület képviselői látogattak el Szenttamásra, az ottani lovas egyesület meghívására.

A kapcsolat azóta is folyamatos. Évente több rendezvényen, versenyen vesznek részt az egyesületek képviselői Szenttamáson és Orosházán egyaránt.

Cím: 21480 Szenttamás, Szabadság tér 2. (városháza)
Weblap: srbobran.rs

Szenttamás: panoráma (fotó: Srdjan Adamovic)
Szenttamás: panoráma (fotó: Srdjan Adamovic)

Az orosházi és a szenttamási díszítő művészeti kör között is szoros kapcsolat alakult ki. 2007. nyarán az orosházi díszítőművészeti kör meghívást kapott Szenttamásra egy kiállítás megrendezésére. A szenttamási csoport is több alkalommal járt már Orosházán: részt vettek a Szent György napi Népdalköri és Néptánc találkozón, közös kiállításuk volt a Városi Képtárban 2007. végén, illetve folyamatosan ápolják baráti kapcsolatukat levélben, telefonon.

Szenttamás polgármestere először 2007-ben járt városunkban. Ekkor már felvetődött a testvérvárosi megállapodás megkötésének lehetősége. Ezt a 2008. augusztusában itt járt delegáció, melyben Szenttamás magyar alpolgármestere is jelen volt, újra megerősítette.
Közben városunkból is többször járt delegáció a vajdasági városban, így 2009. februárjában Németh Béla polgármester vezetésével a már hagyományos „Kolbásznapok” gasztronómiai rendezvényen. A három napos eseménynek minden évben több tízezer látogatója van, Szerbiából és külföldről egyaránt.

Szenttamás és Orosháza 2009. április 24-én lépett testvérvárosi kapcsolatba (fotó: Kecskeméti Krisztina).
Szenttamás és Orosháza 2009. április 24-én lépett testvérvárosi kapcsolatba (fotó: Kecskeméti Krisztina).

A testvérvárosi megállapodást 2009. április 24-én, Orosháza Város újraalapításának 265. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi testületi ülésen Branko Gajin és Németh Béla polgármesterek írták alá.

Szenttamás (szerbül Србобран / Srbobran ) Bácska szívében, a Vajdaság Dél-Bácskai körzetében, Óbecsétől 22 km-re délnyugatra fekszik. Közigazgatásilag Nadalj és Turija települések tartoznak hozzá. Szenttamás mint város, a község legnagyobb és legnépesebb települése. Földrajzi fekvése igen kedvező. A várost kettészelő Ferenc-csatorna a Dunán és a Tiszán keresztül képezi azt a vízi utat, amely a várost összeköti a világ minden fontos vízi útjával. Két fontos szárazföldi útvonal is keresztül halad a városon. Az egyik nemzetközi, mely észak-déli irányba összeköti Közép- és Dél-Európát. A másik kelet-nyugat irányban köti össze a Tiszamentét a Dunamentével.

Lakossága 2002-ben 13.092 fő volt. Összetételét tekintve: szerb 11.963 fő (67%), magyar 3.920 fő (21.95%), jugoszláv 462 fő (2.58%), roma 361 fő (2.02%).

A Szenttamás névvel először 1338–1342. évi tizedlajstromban találkozunk írott dokumentumban. Később Bácsszenttamás volt hivatalosan, majd az 1904. évi miniszteri rendelet szerint Szenttamás lett.
Nevét feltehetően a Szent Tamás apostolnak szentelt középkori monostoráról kapta. A szerb elnevezése eredetileg Sentomaš volt, de 1922-ben a Srbobran (szerbvédő) nevet kapta, amely az 1848–49. évi harcokra emlékeztet.

Két általános iskola és egy gimnázium működik a helységben. A művelődési életben nagy szerep jutott a Népkönyvtárnak és a Művelődési Otthonnak. A könyvtár 130 éves múltra tekint vissza. A kezdetektől fogva napjainkig könyvkínálatával és különféle rendezvények szervezésével igyekszik megőrizni központi helyét a település művelődési életében.

A már említett „Kolbásznapok” mellett jelentős rendezvénye a településnek a „Péter-Pál napok”. A több napos ünnepnek szórakoztató, művelődéstörténeti és gasztronómiai jellege van. Belföldről, külföldről több ezer ember fordul meg ebben az időben a településen.

Képgaléria