Tusnádfürdő (Románia)városunk

Tusnádfürdő amellett, hogy szép fekvésű üdülő telep, az ország egyik legjelentősebb hegyvidéki gyógyfürdő és üdültető központja. Alcsíkból a Bükszádi medencébe vezető szorosban fekszik, festői környezetben.

Cím: Románia, Tusnádfürdő, Olt 63. (városháza)
Telefonszám: 00-40/66-135006
Faxszám: 00-40/66-135017
Weblap: tusnadfurdo.info

Tusnádfürdő: Csukás tó (forrás: Wikipédia)
Tusnádfürdő: Csukás tó (forrás: Wikipédia)

Légköre tiszta, üdítő, fenyőillatú. Védett a légmozgásoktól. Az évi átlaghőmérséklet 6-7 °C között van. A júliusi átlaghőmérséklet +15 °C, a szeptemberi + 10 °C, a januári -7 °C. A légnedvesség nyáron 75-85 %. A napsugárzás időtartama évi 1800 órás átlag körül van. Az esőzések általában rövid időtartamúak, gyakrabban nyáron és tavasszal. Az évi átlag csapadék mennyiség 600-700 mm. Az átlag légnyomás 705 Hgmm. A légmozgások, a szelek, száraz hideg jellegűek. Gyakoriak a frontátvonulások. Klímája a középhegységi klímához tartozik – 650 m – mérsékelt, nyugtató, a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozó, azért ajánlhatjuk a kimerült idegrenszerű egyének számára üdülő kúraként.

A város területén üdítő ásványvíz források fakadnak. Nagy részük szénsavas, savanyú víz. Található földes, meszes, konyhasós, vasas, alkalikus, enyhén brómos, enyhén jódos ásványvizek is. Az ásványvizek nagy része gyógyvízként is használhatók. Összesen 47 gyógyásványvíz forrás van nyitva tartva, amelyből jelenleg 5 forrás használható szervezett ivókúrákra. Gyógyfürdő kúrákra a szénsavas gyógyvizeket használjuk. Ez képezi a balneoterápia alapját. A gyógyvizek hőmérséklete 11-22 °C között változik. Nagyrészük hideg forrás, de van nagyobb hőmérséklete – mezoterminális – forrás is. Ezt egy szabad strand táplálására használjuk. 1977-ben mélyfúrással feltártak ugyan egy termál ásványvizet is (-63 o a forrásnál), melyet csak strandolásra használnak pillanatnyilag. Az említett ásványvíz források össz ásványi sótartartalma 1300-8600 mg/l között váltakozik. Az oldott gázok, melyeknek 83% CO2, mennyisége 750-2092 mg/l között váltakozik. A bővizű források közelében száraz gázömlések – gázfeltörések – vannak. Ezek a Mofetták. Összetételükben dominál a CO2 és hatásuk hasonló a szénsavas fürdők hatásához. A klíma, a gyógyvizek, a mofetták együttesen képezik a gyógykezelés alapját.

A gyógyfürdőzés Tusnádfürdőn régi keletű. Az első kísérletek a XVII. században kezdődtek. Az első fürdőházak 1842-45-ben jelentek meg, szervezett formában. 1960-ban mint fürdőhely van bejegyezve. 1968-ban nyilvánítják várossá és 1975-től mint nemzetközi fürdőhely szerepel. A gyógykezelés kúraszerűen történik 18-20 napos kúrák formájában az év minden évszakában, összesen 18 ilyen kúra esik egy évre. A gyógykezelés a „Gyógyfürdő és rendelő intézetben” zajlik le. Itt szakszerű betegellátás folyik. A gyógyfürdő-intézet napi kapacitása 800 beteg körül van, ami 2400-2500 napi terápiás eljárást jelent. Ezenkívül létezik: – hidroterápia, – balneoterápia, – elektroterápia, – mekanoterápia, – kinoterápia, – gyógytorna és akupunktúrás kezelési lehetőség.

Tusnádfürdő és Orosháza 2009. április 24-én testvértelepülési kapcsolatba lépett.

Képgaléria